rako89
415 poze   14186 vizite

Urias de Transilvania

femela 1
femela 1
tot ea
tot ea
aceasi
aceasi
femela 2
femela 2
tot ea
tot ea
masculul
masculul
tot el
tot el
tot dumnealui
tot dumnealui
M
M
DSC05800
DSC05800
M
M


Comentarii album • 55
bioflux 15 ianuarie 2015  
URIASUL DE TRANSILVANIA ESTE PRIMA RASA ROMANEASCA DE IEPURI standardizata European (cel putin provizoriu) si este in curs de omologare. Prima in istorie. Alte popoare au multe rase standardizate si/sau omologate. Noi nu avem, asta ar fi prima. Dar romanii cu putere din Uniunea Generala a Crescatorilor si din Ferderatia Crescatorilor (si unii si altii) isi dau concursul sa opreasca chiar si acest proiect, singurul de altfel daca excludem proiectul Iepurele de Cluj (care este tot al nostru, cu aceleasi probleme de comunicare cu presedintii de asociatii).
Rasa urias de Transilvania a intampinat dificultati majore inca de la inceput: nu au vrut sa o arbitreze, nu au vrut sa dea titlu de campion castigatorului, nu au vrut sa inregistreze cu numere de ordine animalele in asociatii etc (ceea ce este impotriva statutului/regulamentului Uniunii si respectiv Federatiei, deoarece pana si hibrizii F1 se inregistreaza cu numere de ordine, pentru evidente si statistici !!!) (iar cand zic de “Gica Contra” nu ma refer la asociatiile clujene ci la cele din restul tarii, mai ales Suceava, unde presedinte este D-l Catea).
A fost necesar sa ne certam cu arbitrii si presedintii la fiecare expozitie nationala, pana cand, odata, dusi la Europene, ne-am intors cu punctaje si titlu de campion din Germania, de la Leipzig. Nemtii au vrut sa o recunoasca si sa o valideze, spre rusinea romanilor, care nu au vrut sa-si resunoasca un produs romanesc in propria tara, unde nimeni nu i-ar fi oprit. Bineinteles ca domnii din Uniune au spus ca trebuie sa fac cinste, ca doar ei mi-au pus pile ca sa mi-i arbitreze. Adica, ani de zile nu au vrut sa-i recunoasca in tara, iar in Germania, dintr-o data mi-au pus pile la Entente Europeene ca sa mi se recunoasca ceva ce “de fapt nu merit” iar recunoasterea Europeana le-o datorez tot lor. Nu-mi venea a cred cat tupeu si nesimtire au !!!
Odata intorsi din Germania campioni, mi-am inchipuit ca totul s-a terminat, ca le-am inchis gura si ca de acum toti iepurii crescatorilor din tara vor fi inregistrati, tatuati si arbitrati in expozitii. M-am inselat amarnic ! In ultimii doi ani mi s-au plans majoritatea crescatorilor ca problemele persista, ca presedintii de cluburi nu vor sa emita certificate de origine pentru rasa urias Transilvania, singura rasa romaneasca cu sanse reale sa devina rasa de esalon principal european. Nu vor sa aloce numere iepurilor (sunt scumpe numerele :) ), nu vor sa arbitreze aceasta rasa, desi este impotriva regulamentului !!! Este o rea vointa de nedescris !
Sambata si duminica rasa urias de Transilvania a fost recunoscuta, validata si arbitrata in Ungaria, colegii s-au intors cu o cupa pentru uriasul de Transilvania campion la expozitia maghiara !! Inca o data se confirma ca toate valorile noastre romanesti trebuie sa ni le aprecieze mai intai strainii (ungurii, germanii, belgienii etc), pentru ca apoi sa ne batem cu caramida in piept ca mari romani suntem si sa ne laudam cu ceva ce initial am aruncat la gunoi !! Sa le fie rusine.
Domnul C. Topciov, un bulgar care traieste in Romania, este mai mare roman decat noi. Creste cu drag aceasta rasa, a umblat luni intregi ca sa achizitioneze urias de Transilvania, iar cand a participat la primele doua expozitii din Romania, nemernicii, nu au vrut sa ii arbitreze. Bine ca l-au aceeptat in expozitie si l-au taxat corespunzator pentru custi si participare. La asta suntem buni, la taxat. Daca a vazut cum stau treburile, Domnul Topciov C., s-a deplasat la o expozitie din Ungaria, unde, desigur, rasa a fost arbitrata cu toate drepturile ce ii revin (a gasit acolo expuse animale din rasa urias Transilvania). Ungurii au putut sa recunoasca o rasa romaneasca, noi nu putem; mai bine sa moara capra vecinului !
Asa am facut noi, romanii, si in sport, si cu medicii valorosi, si cu cercetatorii valorosi, toti au plecat afara sa se afirme, ca aici nu au putut, ca li s-a dat in cap! Probabil ca asa trebuie sa facem si cu iepurele urias de Transilvania, sa il inregistram, omologam si sa finalizam standardizarea europeana intr-o tara straina, ca aici nu avem loc de domnii presedinti, importanti analfabeti.
Ca o analogie, mi-am castigat dreptul de a conduce doctoratul in Belgia dar si in Romania prin ordin de ministru, dar, spune directorul scolii doctorale USAMV Cluj, domnul Cosma V, nu indeplinesc "criteriile de excelenta" necesare pentru o scoala atat de performanta precum cea pe care domnia sa o coordoneaza. Ca o concluzie, Universitatea din Liege, unde eu conduc doctoratul, cat si Universitatea din Oradea, unde, de asemenea, sunt afiliat ca si conducator doctorat sunt apa de ploaie fata de valoarea scolii doctorale a USAMV Cluj. Ce sa-ti spun... Vad la autoevaluarile de sfarsit de an care sunt diferentele :) Anul acesta va trebui ca rectorul sa-mi semneze diploma de Lector al anului 2014, si am sa-l intreb atunci cum sta universitatea cu "excelenta" la capitolul de rezultate concrete.
Revenind la iepurii nostri, in statutul/regulamentul de functionare al uniunii sau asociatiilor scrie clar ca toate animalele primesc nr de ordine pt identificare, tot acolo scrie ca scopul lor este promovarea si sustinerea raselor si varietatilor locale, rare.
Cum le sustin ei? ... asa le sustin ei? Prin interzicerea tatuarii si certificarii? Prin boicotul arbitrarii? prin neemiterea titlului de campion in ciuda abundentei rasei la competitiile nationale? Asa le incurajeaza ei ?
Am incercat sa comunicam cu ei si verbal si in scris. Dar daca vorbesti frumos cu ei nici nu inteleg de spui; doar cu parul inteleg; ei asa comunica la sedinte, cu parul !
Colegul meu, ing. dr. Botha Miklos le-a scris frumos, cu citate din parintele ameliorarii... pentru cine? Pentru prietenii de la Prodvinalco? Astia te inteleg numa cand ii iei de guler si ii scuturi de le zboara penele... sa ramana gat golas de Transilvania. "Stimabilii" se lauda cu rasa de pasari Gat-Golas de Transilvania si cu porcul Mangalita, ambele create in Ardeal de catre austroungari, iar azi sunt considerate rase maghiare si austriece. Degeaba se bat romanii cu caramida in “pept”, ca nu e rasa lor. Ei nu-s in stare sa apere nici macar ceea ce aduc altii de-a gata. Ei sunt in stare sa sugrume tot. Am meritat sa ne conduca altii timp de secole ca suntem niste tradatori si marlani invidiosi. Distrugem tot ce avem.
Au mai fost inca vreo 3-4 incercari de a se crea prima rasa romaneasca de iepure dar au nenorocit tot, nu au avut nicio sustinere din partea cuiva. Mai bine le-au taiat aripile.
M-am dus in Belgia si toata lumea m-a felicitat pentru rasa urias de Transilvania, iar ziarul/revista de popularizare stiintifica, cel mai important din Walonia pe cunicultura si pasari a scris o pagina despre rasa noastra !!! Multumesc tuturor crescatorilor care ma sustin ! Impreuna reusim :)

INFORMARE, DECIZII, SFATURI, NOUTATI ETC.
Dragi colaboratori, crescatori de urias Transilvania,
va sfatuiesc ca in anii urmatori sa boicotati expozitia de la Gataia si alte expozitii arbitrate de stimabilul domn Papp. De ce? Nu vi-i arbitreaza decat cu calificative si nu se da titlu de campion pentru rasa Urias de Transilvania (regulament re-ajustat de organizatori ca un mijloc de descurajare a cresterii acestei rase). Mentionez ca d-l Papp a fost prezent la europenele de la Leipzig, el stia ca numai in Romania se intampla ca rasa sa nu fie arbitata (ungurii, nemtii etc au arbitrat-o intotdeauna) si cuvantul lui ar fi fost ascultat de organizatori. Dar acest arbitru este de o vanitate de nedescris. Cuvantul nu este "indiferenta" ci "rea vointa" in cardasie. Propun, si sper ca sunteti de acord, ca d-l Papp sa fie exclus din colectivul nostru de omologare. Adica, nu poti sa-l declari partas la maretul nostru tel cand el lupta pentru descurajarea cresterii acestei rase ! Va mai sfatuiesc ca, inainte de a participa la orice expozitie din tara noastra, sa intrebati in scris ce prevede regulamentul expozitiei lor, adica: rasa urias Transilvania va fi (sau nu) arbitrata cu punctaje si titlul de campion? Deoarece toti va invita, va taxeaza, iar apoi doar unii vor sa va recunoasca valoarea iepurilor. Este bine de stiut din capul locului. Daca nu vor sa o arbitreze, sa va spuna, iar atunci nu participati. Daca isi permit, atunci sa aiba cu 10-20 animale mai putine decat anii trecuti. Asta este valabil pana la sfarsitul anului 2015 cand trei tari vor participa la Campionatele Europene cu Urias de Transilvania, iar atunci domnul Papp va trebui sa isi traduca noul standard european in care va gasi si uriasul de Transilvania. Atunci toata truda lor de a sabota prima rasa va fi in zadar.

P.S.
Felicit Asociatiile de Crescatori de la Cluj, Armenopolis Gherla si Asociatia de la Satu Mare pentru patriotismul lor ! il felicit pe domnul ing. Balan de la Galati pentru efortul de a inmatricula UT in genealogia Club Iepuri Galati ! Este vorba despre expozitii si asociatii care au arbitrat uriasul de Transilvania. Ii rog pe toti cei care au avut experiente pozitive cu asociatii de crescatori sa scrie/posteze online peste tot despre asta. Este bine ca lumea sa cunoasca si numele celor care sunt patrioti si omenosi... ca sunt putini.
Multumesc tuturor crescatorilor din colectivul de omologare pentru sustinerea si rabdarea lor !

Scuze D-le Cipi Topciov ca va contrazic in ceea ce priveste participarea la expozitiile unde isi bat joc de Dv. Nu accept asa ceva, este de neconceput! Adica, va taxeaza, cresteti o rasa romaneasca, o promovati, este singura deocamdata (mai este si cel de Cluj, in situatie similara), iar ei nu doar ca nu va sustin, isi bat joc de Dv. Si nu meritati asta. Scopul acestor asociatii este, printre atele, sa promoveze rasele locale, soiurile si varietatile rare, pe cale de disparitie. Obligatia lor morala ar fi ca ei sa le standardizeze si sa le promoveze. Ei, nu noi!!!! ei au obligatia asta! Iar ei ce fac? Nu doar ca nu accepta sa o standardizeze, ci rescriu regulamente ca sa descurajeze crescatorii in a creste aceasta rasa. Este Culmea tradarii!! Unde esti Tepes ?
Raportează
mihaiking 7 iulie 2014  
foarte faini!
Raportează
arhivarul 20 ianuarie 2014  
Foarte frumosi sa va traiasca.Cum stati cu efectivul?
Raportează
OvidiuSaraor 16 noiembrie 2013  
Foarte frumosi.
Raportează
valentinmatei 13 ianuarie 2013  
Frumosi!
Raportează
adrianborcea 16 decembrie 2012  
Salutare! Iepuri de vanzare!
Mai sunt disponibili:
3 masculaşi berbec alb
3 masculaşi cap de leu
8 masculaşi UT
7 femeluţe UT
Raportează
bioflux 4 iunie 2012  
Am incercat sa re-inventariez animalele si sa updatez lista cu crescatorii si cercetatorii care au lucrat la rasa.
Nu am putut identifica cine este Valentin Daniel Muntean,
Daca ii da cineva de urma v-as fi recunoscator.
vali
Raportează
BerceaDumitru 21 mai 2012  
foarte fainiii sa ai noroc de eii
Raportează
mogas 30 aprilie 2012  
fff
Raportează
iepuricalinsorin 6 aprilie 2012  
fffff..
Raportează
bioflux 19 martie 2012  
In aprilie cred ca luam o diploma tot colectivul inscris in Februarie. Diploma va fi acordata de organizatorii Salonului International de inventica PROINVENT 2012, organizat la cluj-napoca. Nu pot sa garantez inca, juriul decide, dar eu mereu am participat cu diferite realizari si mereu am fost premiat. De ce nu am castiga si acum?
Va fi cea mai buna atestare pentru membrii colectivului de omologare ca s-au implicat in acest proiect. Timpul trece, dar peste ani astea raman.
vali
Raportează
csengerimiki 8 februarie 2012  
SUPER FAIN>
Raportează
MarcelBalan 2 februarie 2012  
Am văzut asemenea exemplare la expoziția națională a U.G.C.P.P.A.M. România de la Galați în noiembrie 2011, o inițiativă lăudabilă a d-lui Mag.
Exemplarul dvs. arătă foarte bine, cele prezentate în expoziție aveau desenul puțin mai șters. Pigmentarea totuși trebuie să fie evidentă, adică pronunțată.
SUCCES în continuare!
Raportează
rako89 3 februarie 2012  
Multumesc domnule Marcel!Da,il apreciez si eu foarte mult pe domnul Vali pentru ceea ce vrea sa faca pentru cunicultura romaneasca!
Masculul meu inca e micut,trebuie sa mai ia in greutate si statura!
O sa vina si acele exemplare frumoase cu greutate,colorit si marime dupa standard!
Insa mai trebuie ceva timp!
Inca se elimina indivizii mai putin pigmentati si stersi!
O sa vina si acele exemplare care,vorba aia "o sa rupa gura targului!" Eu sunt convins de asta!!!
Multa sanatate va doresc si dumneavoastra si urecheatilor!
Raportează
MarcelBalan 3 februarie 2012  
Eu înțeleg entuziasmul dumneavoastră, și este firesc, și vă stă bine așa, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece - cunicultura românească la ora actuală e reprezentată doar de crescătorii de la asociațiile naționale, care cresc iepuri în rasă pură pentru a participa la expoziții sau pentru consum propriu.
Aceștia sunt cei care investesc într-o activitate de hobby care are și o anume utilitate - dar ei nu sunt sprijiniți de nimeni, nu primesc nici un ajutor - ceea ce nu este normal.
Acești crescători aduc material genetic din afara țării, unii dintre ei, pe proprii bani, cu propriile resurse .
Pentru alte specii de animale se primesc subvenții .
Aceasta e cunicultura românească, înainte vreme acum 20 de ani, la fiecare secție avicola din fiecare județ existau secții de producție pentru hirbrizii de carne SUPERCUNI .
S-au desființat demult, după anii 90 - alte inițiative de creștere industrială le numeri pe degete în țara românească.
Cunicultura e reprezentată doar de acest grup de crescători particulari.
Faptul că se încearcă omologarea unei rase românești e lăudabil - dar acest lucru ar trebui susținut cumva - derularea și diseminarea proiectului se face cu ajutorul crescătorilor particulari- după cum vedeți .
Raportează
adrianborcea 2 februarie 2012  
Superb masculul să vă trăiască si să facă mulţi pui!
Raportează
rako89 3 februarie 2012  
Multumesc domnule Borcea!Deocamdata il mai las sa creasca si in greutate si in statura si pe urma la monte cu el!
Sanatate!
Raportează
dorucostin 25 ianuarie 2012  
deosebiti !!!!!
am sa vreau si eu asa ceva
toata stima
Raportează
rako89 3 februarie 2012  
multumesc maestre!
sanatate multa!
Raportează
jugaru 24 ianuarie 2012  
succeessssssss
Raportează
rako89 3 februarie 2012  
multumesc mult!
Raportează
fogj75 24 ianuarie 2012  
frumosi, ce greutate au an prezent,
Raportează
rako89 25 ianuarie 2012  
multumesc frumos!
femela are 5 kg iar masculul 4kg
dar inca cresc,mergem inspre mai bine!
sanatate!
Raportează
madyn76 23 ianuarie 2012  
Superbi U.T., tatal puilor este la mine acum,mult succes.
Raportează
rako89 25 ianuarie 2012  
Bravo!E un mascul pe cinste!
Raportează
teoocaucazian 22 ianuarie 2012  
F FRUMOSI
Raportează
bioflux 15 ianuarie 2012  
sunt cu ochii pe dv !
spor!
succes !
Raportează
baraka 14 ianuarie 2012  
frumosi!
Raportează
ion1 8 ianuarie 2012  
Care este diferenta intre calif si uriasul de transilvania? ce incrucisari au fost ? diferenta de kg? e omologata rasa ? multumesc. BAFTA.
Raportează
rako89 8 ianuarie 2012  
califorinian 3-5 kg
UT e mai mare, are > 5,5
Rasa este in curs de omologare!
Detaliile despre modul de formare al rasei le puteti vedea intrand pe link-ul urmator:
www.porumbei-romania.ro/iepuri_articole08.html
Sanatate!
Raportează
bioflux 15 ianuarie 2012  
o observatie,
au aparut mici modificari la acel articol, mai precis:
pentru ca Antanta Europeana a limitat greutatea superioara la uriasul gri, ca si la toate rasele grele de fapt, a trebuit sa punem si noi conform standardului european o limita superioara de 9 kg. Greutatea minima nu este de 5 ci de 4.5 kg deoarece asta a fost sugestia unor arbitri cu valoare. Si berbecul este o rasa grea si incepe la 4.5. Pentru punctaj maxim este necesar sa aiba 6 kg. Puntajul este la fel pt greutatile 6, 7 , 8 si 9 kg. Dar nu conteaza doar greutatea, conteaza si conformatia, culoarea etc.
Daca cautati pe pagina mea, a d-lui Borcea sau chiar pe google, veti gasi standardul in versiunea recenta.
stima
vali
Raportează
ion1 8 ianuarie 2012  
superbyyyyyyyyyyy.
Raportează
Lica 3 ianuarie 2012  
interesant , bafta
Raportează
GIGI2011 2 ianuarie 2012  
succes!
Raportează
Iuli4n 21 decembrie 2011  
Salutare, frumosi !Succes.
Raportează
ovidiuoana70 17 decembrie 2011  
Iepuri frumosi si bine ingrijiti...
Raportează
rako89 18 decembrie 2011  
multumesc!Si ai dumneavoastra arata foarte bine!
Multa bafta!
Raportează
geograful 12 decembrie 2011  
bafta la pui!
Raportează
rako89 12 decembrie 2011  
multumesc!
Raportează
nelutu 2 decembrie 2011  
in data de 9-11 decembrie se organizeaza Expozitia Regionala Bistrita cu locatie Hotel Decebal...program de vizitare zilnic intre orele 9-12....va asteptam cu drag
Raportează
LucianIezan 24 noiembrie 2011  
superbi!!.nu stiu cum sa va spun dar imi trag si mie cu ochiul..sa aveti noroc la ei..
Raportează
rako89 3 decembrie 2011  
multumesc!Te astept la vara dupa pui atunci :P :))
Raportează
bioflux 23 noiembrie 2011  
bravo!
spor la treaba!
faceti pui ca asteapta multi sa achizitioneze.
Nu ma supar daca vb cu clientii mei.
vali
Raportează
rako89 3 decembrie 2011  
multumesc!Sa vina vara,ca vin si puii!
Mult Succes!
Raportează
elenapristavu 22 noiembrie 2011  
Foarte frumosi ,sa se faca mari!
Raportează
rako89 3 decembrie 2011  
multumesc mult doamna doctor!
Raportează
birlic 13 noiembrie 2011  
foarte frumosi sa iti traiasca..o sa cresca stai linistit...incet incet incepem sa devenim tot mai multi crescatori ai acestei rase :)
Raportează
rako89 3 decembrie 2011  
sa speram!peste ceva timp e posibil sa mai achizitionez o femela!poate chiar de la tine daca o sa ai!
Succe pe mai depare!
Raportează
birlic 4 decembrie 2011  
cand te intereseaza vedem..am cateva.
Raportează
bioflux 10 noiembrie 2011  
Da, foarte frumosi!
Sa vedeti cum vor arata dupa ce devin adulti (se rotunjesc).
vali
Raportează
rako89 4 decembrie 2011  
Le-am vazut parintii lor si imi plac foarte foarte tare!
Bafta!
Raportează
madyn76 9 noiembrie 2011  
Superbi, sa va traiasca
Raportează
bioflux 10 noiembrie 2011  
Veniti la Galati, domnule Marin?
Cum este acum fetita dv ?
Va fac o vizita pe pagina, sa vad daca ati pus noutati.
stima
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.