rako89
415 poze   14186 vizite

Urias de Transilvania-prima generatie

DSC07979
DSC07979
DSC07982
DSC07982
DSC07983
DSC07983
DSC07984
DSC07984
DSC07985
DSC07985
DSC07989
DSC07989
DSC07991
DSC07991
DSC07992
DSC07992
DSC07993
DSC07993


Comentarii album • 20
bioflux 15 ianuarie 2015  
URIASUL DE TRANSILVANIA ESTE PRIMA RASA ROMANEASCA DE IEPURI standardizata European (cel putin provizoriu) si este in curs de omologare. Prima in istorie. Alte popoare au multe rase standardizate si/sau omologate. Noi nu avem, asta ar fi prima. Dar romanii cu putere din Uniunea Generala a Crescatorilor si din Ferderatia Crescatorilor (si unii si altii) isi dau concursul sa opreasca chiar si acest proiect, singurul de altfel daca excludem proiectul Iepurele de Cluj (care este tot al nostru, cu aceleasi probleme de comunicare cu presedintii de asociatii).
Rasa urias de Transilvania a intampinat dificultati majore inca de la inceput: nu au vrut sa o arbitreze, nu au vrut sa dea titlu de campion castigatorului, nu au vrut sa inregistreze cu numere de ordine animalele in asociatii etc (ceea ce este impotriva statutului/regulamentului Uniunii si respectiv Federatiei, deoarece pana si hibrizii F1 se inregistreaza cu numere de ordine, pentru evidente si statistici !!!) (iar cand zic de “Gica Contra” nu ma refer la asociatiile clujene ci la cele din restul tarii, mai ales Suceava, unde presedinte este D-l Catea).
A fost necesar sa ne certam cu arbitrii si presedintii la fiecare expozitie nationala, pana cand, odata, dusi la Europene, ne-am intors cu punctaje si titlu de campion din Germania, de la Leipzig. Nemtii au vrut sa o recunoasca si sa o valideze, spre rusinea romanilor, care nu au vrut sa-si resunoasca un produs romanesc in propria tara, unde nimeni nu i-ar fi oprit. Bineinteles ca domnii din Uniune au spus ca trebuie sa fac cinste, ca doar ei mi-au pus pile ca sa mi-i arbitreze. Adica, ani de zile nu au vrut sa-i recunoasca in tara, iar in Germania, dintr-o data mi-au pus pile la Entente Europeene ca sa mi se recunoasca ceva ce “de fapt nu merit” iar recunoasterea Europeana le-o datorez tot lor. Nu-mi venea a cred cat tupeu si nesimtire au !!!
Odata intorsi din Germania campioni, mi-am inchipuit ca totul s-a terminat, ca le-am inchis gura si ca de acum toti iepurii crescatorilor din tara vor fi inregistrati, tatuati si arbitrati in expozitii. M-am inselat amarnic ! In ultimii doi ani mi s-au plans majoritatea crescatorilor ca problemele persista, ca presedintii de cluburi nu vor sa emita certificate de origine pentru rasa urias Transilvania, singura rasa romaneasca cu sanse reale sa devina rasa de esalon principal european. Nu vor sa aloce numere iepurilor (sunt scumpe numerele :) ), nu vor sa arbitreze aceasta rasa, desi este impotriva regulamentului !!! Este o rea vointa de nedescris !
Sambata si duminica rasa urias de Transilvania a fost recunoscuta, validata si arbitrata in Ungaria, colegii s-au intors cu o cupa pentru uriasul de Transilvania campion la expozitia maghiara !! Inca o data se confirma ca toate valorile noastre romanesti trebuie sa ni le aprecieze mai intai strainii (ungurii, germanii, belgienii etc), pentru ca apoi sa ne batem cu caramida in piept ca mari romani suntem si sa ne laudam cu ceva ce initial am aruncat la gunoi !! Sa le fie rusine.
Domnul C. Topciov, un bulgar care traieste in Romania, este mai mare roman decat noi. Creste cu drag aceasta rasa, a umblat luni intregi ca sa achizitioneze urias de Transilvania, iar cand a participat la primele doua expozitii din Romania, nemernicii, nu au vrut sa ii arbitreze. Bine ca l-au aceeptat in expozitie si l-au taxat corespunzator pentru custi si participare. La asta suntem buni, la taxat. Daca a vazut cum stau treburile, Domnul Topciov C., s-a deplasat la o expozitie din Ungaria, unde, desigur, rasa a fost arbitrata cu toate drepturile ce ii revin (a gasit acolo expuse animale din rasa urias Transilvania). Ungurii au putut sa recunoasca o rasa romaneasca, noi nu putem; mai bine sa moara capra vecinului !
Asa am facut noi, romanii, si in sport, si cu medicii valorosi, si cu cercetatorii valorosi, toti au plecat afara sa se afirme, ca aici nu au putut, ca li s-a dat in cap! Probabil ca asa trebuie sa facem si cu iepurele urias de Transilvania, sa il inregistram, omologam si sa finalizam standardizarea europeana intr-o tara straina, ca aici nu avem loc de domnii presedinti, importanti analfabeti.
Ca o analogie, mi-am castigat dreptul de a conduce doctoratul in Belgia dar si in Romania prin ordin de ministru, dar, spune directorul scolii doctorale USAMV Cluj, domnul Cosma V, nu indeplinesc "criteriile de excelenta" necesare pentru o scoala atat de performanta precum cea pe care domnia sa o coordoneaza. Ca o concluzie, Universitatea din Liege, unde eu conduc doctoratul, cat si Universitatea din Oradea, unde, de asemenea, sunt afiliat ca si conducator doctorat sunt apa de ploaie fata de valoarea scolii doctorale a USAMV Cluj. Ce sa-ti spun... Vad la autoevaluarile de sfarsit de an care sunt diferentele :) Anul acesta va trebui ca rectorul sa-mi semneze diploma de Lector al anului 2014, si am sa-l intreb atunci cum sta universitatea cu "excelenta" la capitolul de rezultate concrete.
Revenind la iepurii nostri, in statutul/regulamentul de functionare al uniunii sau asociatiilor scrie clar ca toate animalele primesc nr de ordine pt identificare, tot acolo scrie ca scopul lor este promovarea si sustinerea raselor si varietatilor locale, rare.
Cum le sustin ei? ... asa le sustin ei? Prin interzicerea tatuarii si certificarii? Prin boicotul arbitrarii? prin neemiterea titlului de campion in ciuda abundentei rasei la competitiile nationale? Asa le incurajeaza ei ?
Am incercat sa comunicam cu ei si verbal si in scris. Dar daca vorbesti frumos cu ei nici nu inteleg de spui; doar cu parul inteleg; ei asa comunica la sedinte, cu parul !
Colegul meu, ing. dr. Botha Miklos le-a scris frumos, cu citate din parintele ameliorarii... pentru cine? Pentru prietenii de la Prodvinalco? Astia te inteleg numa cand ii iei de guler si ii scuturi de le zboara penele... sa ramana gat golas de Transilvania. "Stimabilii" se lauda cu rasa de pasari Gat-Golas de Transilvania si cu porcul Mangalita, ambele create in Ardeal de catre austroungari, iar azi sunt considerate rase maghiare si austriece. Degeaba se bat romanii cu caramida in “pept”, ca nu e rasa lor. Ei nu-s in stare sa apere nici macar ceea ce aduc altii de-a gata. Ei sunt in stare sa sugrume tot. Am meritat sa ne conduca altii timp de secole ca suntem niste tradatori si marlani invidiosi. Distrugem tot ce avem.
Au mai fost inca vreo 3-4 incercari de a se crea prima rasa romaneasca de iepure dar au nenorocit tot, nu au avut nicio sustinere din partea cuiva. Mai bine le-au taiat aripile.
M-am dus in Belgia si toata lumea m-a felicitat pentru rasa urias de Transilvania, iar ziarul/revista de popularizare stiintifica, cel mai important din Walonia pe cunicultura si pasari a scris o pagina despre rasa noastra !!! Multumesc tuturor crescatorilor care ma sustin ! Impreuna reusim :)

INFORMARE, DECIZII, SFATURI, NOUTATI ETC.
Dragi colaboratori, crescatori de urias Transilvania,
va sfatuiesc ca in anii urmatori sa boicotati expozitia de la Gataia si alte expozitii arbitrate de stimabilul domn Papp. De ce? Nu vi-i arbitreaza decat cu calificative si nu se da titlu de campion pentru rasa Urias de Transilvania (regulament re-ajustat de organizatori ca un mijloc de descurajare a cresterii acestei rase). Mentionez ca d-l Papp a fost prezent la europenele de la Leipzig, el stia ca numai in Romania se intampla ca rasa sa nu fie arbitata (ungurii, nemtii etc au arbitrat-o intotdeauna) si cuvantul lui ar fi fost ascultat de organizatori. Dar acest arbitru este de o vanitate de nedescris. Cuvantul nu este "indiferenta" ci "rea vointa" in cardasie. Propun, si sper ca sunteti de acord, ca d-l Papp sa fie exclus din colectivul nostru de omologare. Adica, nu poti sa-l declari partas la maretul nostru tel cand el lupta pentru descurajarea cresterii acestei rase ! Va mai sfatuiesc ca, inainte de a participa la orice expozitie din tara noastra, sa intrebati in scris ce prevede regulamentul expozitiei lor, adica: rasa urias Transilvania va fi (sau nu) arbitrata cu punctaje si titlul de campion? Deoarece toti va invita, va taxeaza, iar apoi doar unii vor sa va recunoasca valoarea iepurilor. Este bine de stiut din capul locului. Daca nu vor sa o arbitreze, sa va spuna, iar atunci nu participati. Daca isi permit, atunci sa aiba cu 10-20 animale mai putine decat anii trecuti. Asta este valabil pana la sfarsitul anului 2015 cand trei tari vor participa la Campionatele Europene cu Urias de Transilvania, iar atunci domnul Papp va trebui sa isi traduca noul standard european in care va gasi si uriasul de Transilvania. Atunci toata truda lor de a sabota prima rasa va fi in zadar.

P.S.
Felicit Asociatiile de Crescatori de la Cluj, Armenopolis Gherla si Asociatia de la Satu Mare pentru patriotismul lor ! il felicit pe domnul ing. Balan de la Galati pentru efortul de a inmatricula UT in genealogia Club Iepuri Galati ! Este vorba despre expozitii si asociatii care au arbitrat uriasul de Transilvania. Ii rog pe toti cei care au avut experiente pozitive cu asociatii de crescatori sa scrie/posteze online peste tot despre asta. Este bine ca lumea sa cunoasca si numele celor care sunt patrioti si omenosi... ca sunt putini.
Multumesc tuturor crescatorilor din colectivul de omologare pentru sustinerea si rabdarea lor !

Scuze D-le Cipi Topciov ca va contrazic in ceea ce priveste participarea la expozitiile unde isi bat joc de Dv. Nu accept asa ceva, este de neconceput! Adica, va taxeaza, cresteti o rasa romaneasca, o promovati, este singura deocamdata (mai este si cel de Cluj, in situatie similara), iar ei nu doar ca nu va sustin, isi bat joc de Dv. Si nu meritati asta. Scopul acestor asociatii este, printre atele, sa promoveze rasele locale, soiurile si varietatile rare, pe cale de disparitie. Obligatia lor morala ar fi ca ei sa le standardizeze si sa le promoveze. Ei, nu noi!!!! ei au obligatia asta! Iar ei ce fac? Nu doar ca nu accepta sa o standardizeze, ci rescriu regulamente ca sa descurajeze crescatorii in a creste aceasta rasa. Este Culmea tradarii!! Unde esti Tepes ?
Raportează
arhivarul 19 martie 2014  
Frumosi.Ii mai aveti?
Raportează
BRADMARIUS 23 august 2013  
Superbi,bafta in continuare!!
Raportează
valentinmatei 13 ianuarie 2013  
ma bucur cand vad ca mai apar si rase romanesti dar ma intristez cand dispar altele.Bafta!
Raportează
cristianradoi 7 ianuarie 2013  
foarte frumosi,ce diferenta este intre urias de transilvania si californian,ca observ ca sunt pe aproape
Raportează
Danciu 28 septembrie 2012  
exemplare de expozitie ,toata consideratia ptD-NUL Vali Petrescu si bineinteles pt. d-voastra care detine-ti aceasta rasa
Raportează
AlexandruCamil 27 iulie 2012  
Frumosi! Sa-ti traiasca!
Raportează
bioflux 10 iulie 2012  
pe astia nu-i vazusem !!
astia vor arata mai bine decat parintii.
Unul in mod sigur !
Bravo d-le Baran,
succes !!
Raportează
bioflux 10 iulie 2012  
Am fost intrebat de unii colegi de ce UT a fost denumit Urias de Transilvania, iar intrebarea mi s-a parut punctuala.
M-am gandit sa scriu acest fragment, deocamdata.
Cred ca odata va trebui sa scriu o scurta nota, intr-un jurnal, despre asta: De ce URIAS DE TRANSILVANIA ?
Daca stiam de la bun inceput faptul ca o intreaga tara sa va implica in aceste demersuri de raspandire, imbunatatire si omologare a rasei, il intitulam de la bun inceput URIAS Romanesc sau simplu: ROMANESC.
Dupa primele publicatii de popularizare si dupa primele participari la expozitii ar fi fost tardiva orice modificare de nume, ca nu ar fi fost in interesul rasei.
Chiar daca se vor impune modificari de nume de catre Antanta, ele for fi de genul URIAS DE TRANSILVANIA > TRANSILVANEAN sau TRANSILVAN. Orice alta modificare grosiera ar duce la confuzii.
De fapt, denumirea de Romanesc ar fi fost realista si din alte puncte de vedere: rasa este polifiletica atat ca provine din mai multe rase si populatii cat si prin faptul ca are mai multe puncte de origine geografica, unele fiind ne-transilvanene (vezi sudul tarii, domnii Lucian Gheorghe, Borcea A., si Mihalache M., care ulterior au bagat UT peste ceea ce aveau deja).
Oricum, neatentia intitularii nu este fatala. Spre exemplu, se cunoaste ca porumbeii Galateni de azi nu au ajuns ceea ce sunt doar datorita crescatorilor galateni. Acolo este punctul de origine, formare si dispersie, dar la imbunatatirea ei continua au participat crescatori de pretutindeni. Denumirea este una generica si nu neaparat relevanta.
La fel si cu Uriasul de Transilvania si cine stie, poate ca si d-lui Botha ii va parea rau ca l-a intitulat pe acel gri-chinchila cu mutra de neo IEPURE DE CLUJ. Deocamdata, da, exclusiv clujenii lucreaza la el, dar pe viitor va avea aportul multor cunicultori romani si deci IEPURE DE CLUJ nu va fi foarte relevant din punct de vedere a meritului (dar mutatia a aparut in judetul Cluj).
Multumim pentru sustinere si incurajari, lista este deschisa.
Ideea este ca inca nu avem finantare serioasa decat o bursa posdoctorala pentru UT, si aia contractata anul trecut, dar Malina nu a vazut inca nici bursa pe o luna.
Pe cand vor veni banii... poate nu vor avea efectul asteptat. Adica: la inceput deloc, iar apoi prea multi pe unitatea de timp.
Oricum, ei vor intra la loc, acolo unde a facut gaura in buget tot acest proiect costisitor, zic eu.
Permiteti-mi sa diseminez acest fragment pe paginile unor colegi, poate mai sunt si altii curiosi de ce Urias de Transilvania si nu altfel.

stima,
valentin
Raportează
darjoanca 27 iunie 2012  
fff frumosi !! sa va traiasca !!1
Raportează
rako89 7 iulie 2012  
multumesc frumos!
Raportează
MarcelBalan 7 iunie 2012  
Foarte frumoși !
- Se pare că această rasă are o evoluție bună, acest lucru datorându-se în special unor crescători pasionați, printre care sunteți și dvs., dle Daniel !
Vom susține omologarea acestei rase, ideea d-lui Mag Valentin de a implica crescătorii particulari mi se pare bună !
Raportează
rako89 7 iulie 2012  
Multumesc domnule Balan!
Sunt printre preferatii mei acestia!
Incep sa apara si prin mica mea crescatorie primele rezultate si va spunca e un lucru minunat cand obtii satisfactie prin munca!
Toate acestea se datoreaza numai si numai domnului Mag,care e un indrumator excelent!
Asteptam cu totii omologarea!
Va multumim pentru sustinere!
Raportează
TOMII2 7 iunie 2012  
Beton!
Raportează
rako89 7 iulie 2012  
:)) mersi!
Raportează
adrianborcea 7 iunie 2012  
cu adevarat superbi!!!
Raportează
rako89 7 iulie 2012  
multumesc senior borcea!
Raportează
madyn76 7 iunie 2012  
superbi, sa va traiasca
Raportează
rako89 7 iulie 2012  
multumesc frumos!
sanatate!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.